НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА КУЛТУРАТА ПРЕДСТАВЯ: OPERA IN CINEMA


Т Р А В И А Т А

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
Анджела Георгиу (Виолета)
Наташа Петрински (Флора)
Тициана Трамонти (Анина)
Рамон Варгас (Алфред Жермон)
Роберто Фронтали (Жорж Жермон)
Енрико Косута (Гастон)
Алесандро Палиага (Барон Дюфол)
Пиеро Теранова (Маркиз д’Обини)
Луиджи Рони (Доктор Гренвил)
Никола Памио (Жозеф)
Джузепе Никодемо (Прислужник)
Ернесто Панариело (Комисионер)


ПОСТАНОВКА:
Диригент: Лорин Маазел
Сценография: Данте Ферети
Костюми: Габриела Пескучи
Режисьор: Лилиана Кавани (възстановена от Марина Бианки)
Хореография: Миша ван Хьоке
Продължителност: 2 ч. 20 мин. и един антракт


Травиата, музика от Джузепе Верди, либрето на Франческо Мариа Пиаве по Дамата с камелиите на Дюма-син, е играна за първи път в театър Ла Фениче във Венеция през март 1853 г. Куртизанката Виолета Валери среща нов обожател, Алфред Жермон, който й признава любовта си. Неприятностите започват с бащата на Алфред, който настоява тя да се откаже от сина му, защото тази скандална връзка заплашва благополучния годеж на дъщеря му. Виолета възмутена отказва, но накрая се съгласява да изпълни искането на Жермон. След като се завръща в Париж, Алфред брутално се разделя с бившата си любима, а Дюфол го предизвиква на дуел. Изминали са шест месеца. На Виолета не й остава много да живее. Алфредо най-после е научил истината и отива да я моли за прошка. Но вече е прекалено късно и тя издъхва в ръцете му. Заглавието на операта буквално се превежда като „Безпътната” или „Паднала жена”. От изпълнителите заслужава да се спомене Анджела Георгиу и нейния дебют в Миланската Скала като Виолета.


А И Д А

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
Марко Споти (Фараон на Египет)
Илдико Комлоши (Амнерис)
Виолета Урмана (Аида)
Роберто Аланя (Радамес)
Джорджо Джузепини (Рамфис)
Карло Гуелфи (Амонасро)
Антонело Черон (Вестоносец)
Сей Кюн Рим (Жрица)


ПОСТАНОВКА:
Диригент: Рикардо Киали
Режисьор: Франко Дзефирели
Костюми: Маурицио Миленоти
Хореография: Владимир Василиев

Продължителност: 2 ч. 37 мин. и един антракт
Изпълнява се на италиански език със субтитри на английски

През 1872 г. Джузепе Верди представя своя шедьовър Аида за първи път в Европа в Ла Скала. Историята на Аида започва с дебюта в Милано след премиерата в Кайро през февруари 1872 г., където режисурата е поверена на самия композитор.
При откриването на сезон 2006-2007, премиерата на Аида на сцената на Миланската Скала предизвика възторжените аплодисменти на публиката, която приветства Рикардо Киали и целия екип на постановката с овации, продължили 12 минути.
Вердиевата Аида носи блясъка на величествените декори и майсторската режисура на Франко Дзефирели, както и разкошните костюми на художника Маурицио Миленоти.


Д О Н
К А Р Л О С

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
Феручо Фурлането (Филип ІІ)
Стюарт Нийл (Дон Карлос)
Далибор Йенис (Маркиз Поза)
Анатолий Кочерга (Великият инквизитор)
Фиоренца Чедолинс (Елизабет Валоа)
Долора Зайик (Принцеса Еболи)


ПОСТАНОВКА:
Диригент: Даниеле Гати
Режисьор: Стефан Брауншвайг
Костюми: Тибо ван Краненбрьок
Осветление: Марион Хюлет

Продължителност: 3 ч. 22 мин., два антракта

Изпълнява се на италиански език със субтитри на английски

Дон Карлос е може би най-емоционалната, дълбока, нюансирана, пищна и майсторска творба на зрелия Верди – един монументален образец в естествена величина на всичко писано от композитора. Тя е също така и вердиевата опера с най-много постановъчни версии.
Версията на тази Grand Opera, с която официално бе открит сезонът 2008-2009 на Миланската Скала, е версията на италиански език в четири действия от 1884 г., съкратена и променена от Верди, за разлика от оригиналната версия на френски в пет действия от 1867 г.
Съдържанието на операта разкрива конфликтите в живота на Дон Карлос - принц на Астурия, след като неговата годеница Елезабет Валоа е омъжена за баща му Филип ІІ - крал на Испания, като част от мирния договор за прекратяване на италианската война от 1551-1559 между Хабсбургите и Валоа.
Ла Скала нямаше да е Ла Скала, ако не бе събрала невероятен екип от таланти за тази откриваща миналия сезон опера. Диригент е италианецът Маестро Даниеле Гати, който бе високо оценен от Виенската щаатсопера за постановките на шедьоври от немския репертоар и бе поканен от Виенските филхармоници да се присъедини към многоуважаемото им семейство от диригенти. Той бе избран от Вагнеровия фестивал в Байройт да отрие фестивала с „Парсифал”. Феручо Фурлането, световно известният италиански бас и майстор на сценичното превъплъщение изпълнява ролята на Филип ІІ. Фиоренца Чедолинс, най-търсеният сопран в Италия (лауреат на Конкурса за оперни певци „Лучано Павароти” от 1996), която е работила с прочути диригенти и певци, се представя в ролята на Елизабет Валоа. Стюарт Нийл, един от най-изявените днес тенори в класическата музика, пее партията на главния герой. Огромната музикалност на словашкия баритон Далибор Йенис е истинско украшение за ролята на Маркиз Поза. Затваряйки кръга на изпълнителите, американката Долора Зайик, най-добрият вердиев мецо-сопран в света, изпълнява една от своите знакови роли, тази на Принцеса Еболи.
Режисурата и декорите са на младия Стефан Брауншвайг, артистичният директор на престижния френски Национален театър на Страсбург, който вече е успял да направи много оперни постановки, високо оценени от критиката. „Той е млад режисьор с изключителна чувствителност, който познава музиката, съсредоточава се изцяло върху операта и разкрива същността на героите” (Стефан Лиснер, главен мениджър и артистичен директор на Миланската Скала).


С И М О Н
Б О К А Н Е Г Р А

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
Пласидо Доминго (Симоне Боканегра)
Феручо Фурлането (Якопо Фиеско)
Аня Хартерос & Адриана Дамато (Амелия)
Фабио Сартори (Габриеле Адорно)
Масимо Кавалети (Паоло Албиани)
Ернесто Панариело (Пиетро)

ПОСТАНОВКА:
Диригент: Даниел Баренбойм
Режисьор: Федерико Тиеци
Декори: Маурицио Балò
Костюми: Джована Буци
Осветление: А. Дж. Вайсбард

Продължителност:

Изпълнява се на италиански език със субтитри на английски.

Операта разказва една история за политика и любов в смъртоносна комбинация. Симон Боканегра е дож на Генуа, който преди 25 години става баща на дете родено от Мария, дъщерята на неговия политически противник Фиеско. Мария умира твърде млада, а тяхната дъщеря изчезва. Оттогава Боканегра е на власт, а Фиеско живее под чуждо име извън страната заедно с осиновената си дъщеря Амелия. Тя всъщност е изчезналата дъщеря на Боканегра, а следователно и внучка на Фиеско, но първоначално никой от двамата не знае това. Фиеско се опитва да я омъжи за човек, който тя не обича. Обаче след като Боканегра разбира истината за Амелия, той прави всичко възможно да уреди брака й с нейния любим Габриеле, макар че той тайно е заговорничил срещу дожа заедно с изгнаника Фиеско. Габриеле и Фиеско все още не знаят коя е Амелия и продължават да кроят планове за убийството на дожа. Един от приятелите на Фиеско успява чрез хитрост да накара Боканегра да изпие отрова, но малко преди да умре той успява да резкрие самоличността на Амелия пред Габриеле, който отчаяно моли дожа за прошка. Великодушният баща му прощава и благославя брака на Габриеле и Амелия. Скоро Фиеско също разкрива произхода на Амелия и когато дожът умира, всички – дори неговите бивши противници – оплакват кончината на този велик човек.


ЗАЛЦБУРГСКИ ФЕСТИВАЛ – „ТАКА ПРАВЯТ ВСИЧКИ ЖЕНИ” от Моцарт

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
Миа Персон (Фиордилиджи)
Изабел Ленард (Дорабела)
Топи Лехтипуу (Ферандо)
Флориан Бьош (Гулиелмо)
Бо Сковхус (Дон Алфонсо)
Патрисия Птибон (Деспина)

ПОСТАНОВКА:
Диригент: Адам Фишер
Режисьор: Клаус Гут
Декор: Кристиан Шмид
Костюми: Анна Зофи Тума
Осветление: Олаф Винтер

Продължителност: 3 ч. с един антракт
Изпълнява се на италиански език със субтитри на английски.

С новата постановка на „Така правят всички жени” от Моцарт за Залцбургски Фестивал 2009, германският режисьор Клаус Гут продължава своя Моцарт/Да Понте цикъл, който той започна със „Сватбата на Фигаро” (с Анна Нетребко) през 2006, последвана от „Дон Жуан” (с Кристофър Молтмън, Ервин Шрот, Матю Полензани, Анете Даш, Доротея Рьошман) през 2008. Унгарският диригент Адам Фишер, чиито запис на Симфонии No. 88 и 101 от Хайдн спечели награда „Ехо” през 2008, дирижира Виенската филхармония. Шведският сопан Миа Персон, гост на много театри и фестивали, играе Фиордилиджи. Като нейната сестра Дорабела пее Изабел Ленард. Този млад мецо-сопран вече развълнува света на класическата музика и в родината си САЩ и зад граница. Ролята на Ферандо изпълнява финландският тенор Топи Лехтипуу. Той спечели световно признание за интерпретацията на главни роли в Моцартовите опери. Като Гулиелмо ще се представи австрийският баритон Флориан Бьош, който направи своя дебют през 2003 като Папагено в „Операхаус Цюрих”. Френският сопран Патрисия Птибон ще изпълни партията на Деспина.

ПАРИЖКА ОПЕРА – „ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН”

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:>
Маквала Касрашвили (Мадам Ларина)
Татяна Моногарова (Татяна)
Маргарита Мамсирова (Олга)
Ема Саркисян (Филипиевна)
Мариуш Квиечиен (Евгений Онегин)
Андрей Дунаев (Владимир Ленски)
Анатолий Кочерга (Княз Гремин)
Валерий Гилманов (Зарецкий)
Солисти, хор и оркестър на Държавния академичен Болшой театър

ПОСТАНОВКА:>
Диригент: Александър Ведерников
Декор, режисура: Дмитрий Черняков
Главен хор-майстор: Валерий Борисов
Костюми: Марина Данилова
Осветление: Глеб Филщински

Продължителност:
2 ч. 30 мин. с един антракт
Изпълнява се на руски език със субтитри на английски.

Евгений Онегин е опера създадена по едноименния роман в стихове на Александър Пушкин. Това е класическо произведение на руската литература, а неговият главен герой служи за основа на много други литературни образи. Романът разказва историята на себичния Евгений Онегин, който от преситеност отхвърля любовта на Татяна и лекомислено тласка към фатален дуел най-добрият си приятел Владимир Ленски. След години той горчиво съжалява за стореното...
"Парижката Опера” открива сезона с гастрол от световна класа: Московският Болшой театър с една от най-известните творби на Чайковски." -- Ла Кроа, септември 2008
"Тази постановка на Дмитрий Черняков е необикновено ярка и интелигентна, дори ако вземем предвид само силното й въздействие върху чувствата на публиката." -- Льо Фигаро, септември 2008
"Дмитрий Черняков, който е известен с новаторския си дух, в тази постановка представя по смайващ начин класическата традиция, като същевременно възстава срещу условностите." -- Журнал дьо Диманш, септември 20008

ГРАН ТЕАТРЕ ДЕЛ ЛИСЕУ – „ТРУБАДУР” от Верди

ДЕЙСТВАЩИ ЛИЦА И ИЗПЪЛНИТЕЛИ:
Фиоренца Чедолинс (Леонора)
Марко Берти (Манрико)
Лучана Д’Интино (Азучена)
Виторио Вители (Граф ди Луна)
Паата Бурчуладзе (Фернандо)

ПОСТАНОВКА:
Диригент: Марко Армилиато
Режисьор: Жилбер Дефло
Декор, костюми: Уилям Орланди
Осветление: Жоел Урбейт

Продължителност: 2 ч. 45 мин. и един антракт
Изпълнява се на италиански език със субтитри на английски.

Основан през 1847, „Гран Театре дел Лисеу” запазва ролята си на център за култура и изкуство през цялото време на своето съществуване. Символ на силата и жизнеността на Барселона, Гран Театре дел Лисеу винаги е бил мощен стимул за художественото творчество в Испания. Негова цел е да се обновява с идеи, които водят до отъждествяване на операта с една творческа, жива форма на изкуството, отворена към нова аудитория.
В афиша на „Лисеу” в програмите „Opera in Cinema” се представят едни от най-големите световни имена като Марко Армилиато, Фиоренца Чедолинс, Марко Берти, Виторио Вители, Диана Димрау, Бен Хепнър и много други.